History tells us that in old times the ‘travellers’ arriving in a village, a town was a major event. It was a mixture of fun stuff and also a market where you could buy the necessary things not produced locally, hear the news of faraway places you had never seen. A window to the rest of the world… Looking at that picture from our days, overloaded with information, noise, movement it has something of a family sitting around the only wood stove of the house and listening to someone reading from a book by candlelight… same sort of time…

The contemporary version of that has lost the market part, of course, and comes with ever more complicated machines for the thrill seekers and a lot of very hard noise. A feast of movement, colors and all kinds of music played at the same time… And that last item was the reason that the Whitsunday Fair, a tradition going back to 13th century Antwerp and already since the 1970ies at home at the South Side, had to move this year to a new location after the ‘upgrade’ of the neighbourhood… 6 house owners who must have bought their house knowing the fair would be there each year, went to court to have it removed and succeeded too…

I had a look at the new location…

SSF001

1-SSF003

2-SSF009

3-SSF014

4-SSF018

SSF020

De geschiedenis vertelt ons dat de aankomst van de ‘reizigers’ in een dorp, een stad een heel evenement was. Het was een mengeling van amusement en een markt waar je noodzakelijke dingen kon kopen die lokaal niet werden geproduceerd. Je kon daarbij luisteren naar nieuws uit verre plaatsen waar je nog nooit was geweest. Een venster naar de rest van de wereld… Als ik ernaar kijk met hedendaagse ogen, overladen met informatie, lawaai, beweging, komt een beeld op van een familie, verzameld rond de enige houtstoof in huis, luisterend naar iemand die bij kaarslicht uit een boek voorleest… zo dat soort tijd dus…

De moderne versie ervan heeft natuurlijk de markt laten vallen en komt af met altijd maar meer ingewikkelde machines voor mensen die op zoek zijn naar een kik en heel veel lawaai. Een feest van beweging, kleuren en van alle soorten muziek dat tegelijkertijd speelt… En dat laatste is de reden dat de Sinksenfoor, een overgeleverde Antwerpse traditie uit de 13de eeuw en al sinds de jaren 70 (1970 natuurlijk) thuis op het Zuid, dit jaar naar een nieuwe locatie moest verhuizen na de ‘opwaardering’ van de buurt… 6 huiseigenaars die toch moeten geweten hebben dat de Foor er elk jaar staat toen ze hun huis kochten, stapten naar de rechter en kregen het gedaan dat de Sinksenfoor weg moest…

Ik ging een kijkje nemen op de nieuwe locatie…

Color/Kleur, Photography/Fotografie

Whitsunday Fair… Sinksenfoor…

Gallery

10 thoughts on “Whitsunday Fair… Sinksenfoor…

  1. Onvoorstelbaar wat een stel wannabe’s met geld voor elkaar krijgen hé.
    De sinksenfoor stond letterlijk “achter mijnen hoek” en behalve af en toe wat overlast door het verkeer… vond ik hem daar heel goed staan. De jaarlijkse traditie en… ‘s avonds snel snel één of andere zoetigheid gaan halen…
    Dat is nu allemaal voorbij en eerlijk gezegd de nieuwe locatie is mij veel te ver.
    Maar wat ik niet lees in je reportage… hoe vond jij het eigenlijk ?

    • Ja, gewoon op wandelafstand van het centrum is het nu niet meer… 😦

      Hoe ik het vond?… Ik wou in het berichtje iet of wat onpartijdig blijven (natuurlijk niet gelukt – ligt duidelijk niet in mijn aard…)

      Behalve dat je op zijn minst een of ander voertuig nodig hebt om daar te geraken, echt gezellig is de nieuwe locatie niet direct, vrees ik. Dat kan natuurlijk nog veranderen maar ten goede? Dat is nog af te wachten… Als ik kijk naar de plannen voor dat stukje grond, vrees ik er wel ‘n beetje voor. En dat even over en weer gaan – dat zit er zeker niet meer in (ik ging al eens van die reuzeworsten eten toen ik nog in’t stad woonde… 🙂 )

      Er was wel redelijk veel volk maar het voelt allemaal wat aan als het beste maken van een slechte deal – the show must go on… € 5 betaald voor een parkeerplaats om dan nog een heel eind te voet te gaan. Moesten de heel hoge attracties er niet geweest zijn, had ik het misschien niet gevonden. Je zou denken dat het zeker voor de eerste keer iets beter zou bewegwijzerd zijn – niet dus! Bij het binnenrijden van de stad was er welgeteld 1 wegwijzer maar al goed dat ik mijn weg weet in de koekestad en een idee had waar naar toe, waar ik zou kunnen parkeren…

      Is dat genoeg of wil je nog meer? 😉

      Ze gaan het daar niet gemakkelijk hebben, vrees ik – ik wens ze in elk geval veel geluk!

  2. Rinus Alewijnse says:

    Het is ook niet meer de knusse kermis tot pakweg 1970, maar hard rock metal..
    De bezoekers zal het worst wezen waar hij staat, afgezien van het feit dat ze wel erg vaak in enigszins beschonken toestand over de oude rails zullen struikelen.

    Ik maak er nooit foto’s meer: wat een bende en gevaarlijk bovendien. Het is voorbij, maar “het volk” gaat nog honderd jaar door. Maar desondanks toch een mooie serie en vooral de foto’s van den inkom en van het reuzenrad zijn meesterlijk 🙂

    • Ja, ook een kermis moet met den tijd meegaan… 😉 In kleinere plaatsen dan Antwerpen heb je wel nog van de meer knusse versies maar dat is dan ook beperkter in publiek…
      Wat gevaarlijk betreft, ik vond de molen van weleer waar je in een stoeltje zat aan het einde van twee kettingen eerlijk gezegd zelfs als kind al heel wat gevaarlijker, hoor… 😀 Bangelijk gewoon! De enige beveiliging was gewoon een loshangend kettinkje voor je buikje… Ben zelf nooit uit geweest op dat soort kiks… het leven zelf is al spannend genoeg voor mij – maar ik hou nog steeds wel van de sfeer en wandel daar graag in rond (niet te lang… 🙂 ). En je hebt gelijk – het volk blijft wel komen…

      Bedankt voor je compliment! 🙂

  3. Dag Nilgün,

    Recht is altijd krom geweest voor de gewone man. 1000 jaren her, nu en over nog duizend of meer jaren is en blijft men rechtenloos, of wordt rechtenloos gemaakt.
    Wens je toch plezier hiermee ondanks het zuur in die huizen 🙂
    Grts, Jan.

    • Bedankt Jantje! 🙂

      Het is eigenlijk ‘n beetje familie van die lui die een huis kopen vlak bij een groot vliegveld en dan, eens ze er wonen, beginnen met te procederen tegen dat vliegveld wegens lawaai overlast… Is al jaren aan de gang in Zaventem en is net nu aan een opflakkering bezig met een heel eisenpakket… Met het verschil dat je een vliegveld niet zo maar kan verplaatsen, natuurlijk… 😉

Comments are closed.